strefa smaku

Jak przechowywać żywność

Znajomość składników odżywczych potrzebnych ludzkiemu organizmowi jest powszechna. A czy wiecie jak należy przechowywać i obrabiać żywność, żeby pozostała smaczna i zdrowia?

Żeby wyprodukować całą żywność, która jest nam potrzebna do szczęścia, każdy z nas musiałby prowadzić całkiem pokaźne gospodarstwo 🙂 Jesteśmy skazani na sklepy, więc powinniśmy nauczyć się kupować żywność świadomie. Oprócz sposobu uprawy czy hodowli ważna jest też… odległość, którą przebyło nasze jedzenie.

Przyjmuje się, że podczas zbioru i transportu warzywa tracą do 15% początkowej wartości dziennie. Jeśli nasza marchewka jedzie z wielkiego gospodarstwa pod Barceloną do Warszawy , ciężarówka jedzie 9 godzin dziennie, a my jeszcze trzymamy i obrabiamy warzywa w domu, to równie dobrze zamiast tej marchewki możemy niczego nie jeść! Zamiast do supermarketu, warto pobiec do warzywniaka lub na targ. Do każdego miasta przyjeżdża jakiś miły pan z pobliskiej miejscowości, który sprzedaje warzywa i owoce z własnych upraw. Często nawet taniej, niż w markecie.
Co z egzotycznymi owocami i warzywami? No cóż, pozostaje nam kupować je tam, gdzie są dostępne, wierzyć, że nam służą i nie opierać na nich naszej diety.

WIN_20160616_105735

Nie chcę tu powiedzieć, że supermarkety są złe. Oczywiście warto znaleźć zaufane lokalne sklepy, w których kupujemy np. mięso i pieczywo, ale w Polsce często kupowałam jedzenie w Lidlu, Biedronce i Kauflandzie i nie nabawiłam się szkorbutu ani anemii 🙂 Teraz mieszkam w Anglii i moja pierwsza „angielska” zupa powstała na bazie wywaru z supermarketowych warzyw. Smakowała jak woda z wodą, a zapewniam Was, że robię bardzo gęste, esencjonalne zupy. Od tego czasu warzywa i owoce kupuję w warzywniakach i przed zakupem zawsze je wącham 🙂 Na początku ekspedienci byli zaskoczeni, ale teraz mnie rozpoznają, uśmiechają się i nie próbują mi wciskać byle czego 🙂

Super byłoby wejść do domu, rozpakować torbę z zakupami i od razu pochłonąć świeżo kupione warzywa i owoce. Niestety nie każdy ma czas biegać codziennie po jedną marchewkę i jabłko 🙂 Jeśli Wy też należycie do tej grupy, przechowujcie warzywa i owoce w lodówce, a warzywa korzeniowe (np. cebula, marchew) w zacienionym miejscu, w temperaturze od 6 do 8°C.

Warzywa przed obróbką termiczną (pieczenie, gotowanie, smażenie, mrożenie) należy blanszować. Najpierw wkłada się je do gorącej, a potem do zimnej wody. Dzięki temu zachowują smak i kolor, a w zupie pozostają „jędrne”. Każde warzywo blanszuje się inaczej. Przykładowo marchew trzyma się po 3 minuty najpierw w gorącej a potem w zimnej wodzie, a szpinak tylko po 1,5 minuty. Blanszowanie sprawdza się też, jeśli boimy się surowizny (np. jeśli przegryzamy marchewki w ciągu dnia). Gorąca woda zabije bakterie, a zimna pozwoli warzywom zachować chrupkość .

Mrożenie

Wbrew powszechnej opinii mrożenie pożywienia nie odbiera mu wartości odżywczych. Warzywa i owoce można przechowywać w zamrażarce do roku. Wyjęte z zamrażarki zimą lub wczesną wiosną są na pewno zdrowsze, niż kupione w markecie. Warzywa i owoce należy mrozić od razu po przyniesieniu do domu i blanszowaniu. Groszek i jagody najpierw mrozimy na tacce, a dopiero potem przesypujemy  do woreczków. Dzięki temu się nie zbrylą. Nie mrozimy miękkich warzyw i owoców (np. pomidorów i cytrusów).

Pierogi i kluski należy jeszcze gorące wymieszać z olejem i powtórzyć czynność na zimno, dzięki temu się nie skleją. Ja robię zapasy, które zjadam w przeciągu 2 miesięcy od zamrożenia 🙂

Mięso i ryby możemy mrozić tylko jeśli mamy pewność, że nie były mrożone w czasie transportu. Ryby należy zjeść lub zamrozić bezpośrednio po przyniesieniu do domu. Przed zamrożeniem powinny być dokładnie oczyszczone i szczelnie zapakowane, żeby ich zapach nie rozniósł się po zamrażarce 🙂 Nie powinno się mrozić śledzi i ryb w galarecie.

Mięso zamrażam najpóźniej dzień po zakupie.  Mięsa przed mrożeniem nie należy myć w wodzie, żeby nie stworzyć pożywki dla bakterii. Zamiast tego można je  skropić sokiem z cytryny, który działa antybakteryjnie. Mięso i ryby można przechowywać w zamrażarce do pół roku (również przetworzone). Im tłustsze mięso (również z ryby), tym krótszy czas przechowywania. Najkrócej przechowujemy drób, a najdłużej wołowinę. Kiełbasy mogą leżeć w zamrażarce do 4 miesięcy.

Ciasta można mrozić zarówno gotowe jak i surowe. Nie miałam jeszcze okazji mrozić gotowych ciast i chleba, ale podobno mrożenie chleba w kromkach podzielonych papierem śniadaniowym sprawia, że zachowuje swoją konsystencję i smak (chleb, nie papier 😉 ).  Nie mrozi się tylko ciast z kremem na bazie śmietany, bo śmietana warzy się w zamrażarce.

Wszystkie produkty spożywcze powinny być mrożone w najwyższej możliwej temperaturze. Jeśli wrzucimy je od razu głęboko do zamrażarki, pojawi się na nich lód. Nie wpłynie to na ich wartość odżywczą, ale na smak i konsystencję. Przed włożeniem jedzenia do zamrażarki trzeba wycisnąć powietrze z woreczków. Jedzenie rozmrażane na szybko w mikrofali lub w wodzie traci nawet połowę wartości odżywczych! Należy je rozmrażać powoli, na najniższej półce w lodówce.  Wyjątkiem są warzywa i owoce, które prosto z zamrażarki wrzucamy do zupy lub na patelnię. W wodzie uciekającej z rozmrażanego jedzenia jest dużo wartości odżywczych, więc nie bójmy się jej wykorzystać w naszych potrawach. Nie powinniśmy ponownie zamrażać żywności, bo narażamy się na zatrucie pokarmowe.

Suszenie

Zioła należy suszyć w przewiewnym miejscu podwieszając je pod sufitem albo układając je na zawieszonych rajstopach. Suszenie ich w piekarniku sprawi, że będą smakować jak siano.

Grzyby powinno się suszyć a nie mrozić, bo mrożone tracą smak.

Nigdy nie suszyłam owoców i warzyw, więc nie mogę nic powiedzieć na ten temat, ale kupowałam chipsy z bananów albo jabłek i są pyszne! i Są świetnym dodatkiem do muesli. Moja mama suszy małe kawałki pietruszki i marchwi, a potem dodaje do zupy. To jej domowa i smaczna wersja vegety.
Suszona pierwsza warstwa cebuli (ta żółta, od razu pod skórką) dodana do rosołu wzmacnia jego kolor. Potwierdzam, wypróbowałam na własnym rosole!

Rozmieszczenie żywności w lodówce i zamrażarce

Na każdej półce w lodówce i zamrażarce panuje inna temperatura. Powinniśmy sprawdzić, które półki w naszych lodówkach i zamrażarkach są najcieplejsze, a które najchłodniejsze i według tego przechowywać  żywność.

 Zamrażarka: Produkty, które najczęściej wyjmujemy z zamrażarki, powinny leżeć na najcieplejszej (najwyższej) półce. Im później chcemy coś wyjąć, tym niżej powinno leżeć.

Lodówka: Nowe lodówki mają rysunki produktów spożywczych na półkach, na których powinny być przechowywane, co bardzo ułatwia sprawę 🙂
Najwyższa półka jest na tyle ciepła, że możemy na niej przechowywać  dżemy i produkty mleczne. W niższych temperaturach szybciej rozwijają się bakterie.
Na najchłodniejszej (środkowej) półce powinniśmy trzymać żywność z najkrótszym terminem: przygotowany obiad (kotlety, pierogi, zupy itd.), twarożki, ryby i mięso.
Najcieplejsza i najbardziej wilgotna jest dolna półka (lub dolne szuflady). Tam przechowujemy warzywa i owoce.
Równie ciepłe jak dolna półka, ale nie tak wilgotne,  są szuflady boczne. Tam przechowujemy oleje, jajka i sosy.

Nie powinniśmy wypełniać lodówki po brzegi, bo jedzonko musi mieć przewiew. Za to zapasy w zamrażarce powinniśmy upchać najbardziej jak się tylko da 🙂

Uwaga na folię aluminiową!

Krótki kontakt żywności z aluminium jej nie szkodzi. Krótki to znaczy kilka minut, więc najlepiej całkowicie unikać folii aluminiowej w kuchni. Ja z tego powodu przestałam piec ryby i mięso w folii. Zamiast tego piekę je w przykrytym naczyniu żaroodpornym i wcale nie tracą na smaku. Aluminium przedostaje się do naszej żywności, a następnie razem z nią do naszego organizmu i odkłada się w mózgu. Może przyczyniać się do zwapnień i rozwoju choroby Alzheimera. Folia aluminiowa jest bezpieczna tylko wtedy, kiedy przykrywamy nią naczynie i nie dotyka żywności. Zamiast na aluminiowych tackach, na grilla możemy kłaść jedzenie nabite na bambusowe patyczki. Kanapki najbezpieczniej zawinąć w papier śniadaniowy.

Przechowywanie żywności to temat-rzeka, ale mam nadzieję, że udało mi się zebrać najważniejsze i najbardziej przydatne informacje. Może coś Was zaskoczyło? A może pominęłam jakiś ważny punkt? Dajcie znać w komentarzach 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s